Връщане към по-стара версия на WordPress без плъгини

20 юни 2019 | Без плъгини
Връщане към по-стара версия на WordPress без плъгини

Искате ли да върнете WordPress към предишна версия? Може би сте направили надстройка, само за да осъзнаете, че плъгините или темата ви са напълно несъвместими с най-новата версия на WordPress. Може би имате по-стар плъгин, който е необходим за уебсайта ви, но няма скорошна актуализация. Или може би Гутенберг редакторът не ви е по вкуса и искате да се върнете към класическия.

Какъвто и да е случаят, можете да се върнете към по-стара версия на WordPress, докато отстраните проблемите, които пречат на сайта ви да работи нормално. Това може да стане по два начина – чрез използване на плъгин, какъвто например е WP Downgrade, или ръчно.

Който и от двата метода да изберете е изключително важно първо да направите резервно копие на WordPress сайта си и базата данни, особено ако не сте много навътре в материята и не сте съвсем сигурни какво правите. Всичко може да се обърка. Ако нещо се счупи или без да искате изтриете данни, трябва да имате готовност да ги възстановите веднага от архив.

Ръчният метод, без използване на плъгин, не е никак труден. За целта ще имате нужда от FTP клиент като FileZilla за достъп до сайта си.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изтеглите исканата от вас версия на WordPress от тук. Желателно е версията да не е много стара, тъй като по-старите версии отварят сайта ви с пропуски в сигурността. След като разархивирате WordPress инсталацията, изтрийте веднага от нея папката wp-content, за да не презапишете без да искате съдържанието си.

След това деактивирайте всички плъгини, за да избегнете конфликти, и излезте от WordPress админ панела си (log out). Също така трябва да се уверите, че плъгините не са актуализирани наскоро и са съвместими с версията, до която ще се връщате.

Влезте в сайта си през FTP и изтрийте папките wp-admin и wp-includes, намиращи се в основната директория. Не трийте нищо друго, особено папката wp-content! След това просто качете всички файлове от по-старата версия на WordPress (отново напомням – внимавайте да не презапишете папката wp-content). Когато приключите, влезте отново в админ панела на WordPress сайта си. Ще бъдете подканени да актуализирате базата данни. Направете го и сте готови.

Не е препоръчително да останете с по-старата версия завинаги, тъй като това може да доведе до сериозни проблеми със сигурността. Ако темата или приставката, която не работи добре, няма активен разработчик, по-добре е да намерите алтернатива. Понижаването може да бъде добро краткосрочно решение, докато намерите начини за отстраняването на грешките. Например, ако някой от използваните от вас плъгини е несъвместим с Гутенберг, но е в активно развитие, след като излезе негова актуализация, можете отново да си ъпдейтнете WordPress версията.