Как да изпратим автоматично актуализираната карта на WordPress сайт

7 ное. 2017 | Без плъгини
Submit WordPress Sitemap Updates Automatically

Публикуването на карта на сайта (sitemap) е важно за SEO (search engine optimization) и спомага за бързото и коректно индексиране на страниците, когато добавяте ново съдържание. В предишна статия показахме как да генерирате автоматично XML sitemap в WordPress сайт без използване на плъгини. Тази карта на сайта се актуализира при всяка нова публикация или промяна на съществуваща стара.

Сега ще Ви покажем как да уведомявате автоматично основните търсачки за всяка промяна в картата на сайта. Свеждаме уведомяването само до Google и Bing, тъй като Ask вече не поддържа sitemap submition, а Yahoo Site Explorer е заменен от Bing Webmaster Tools.

Първо ще създадем двата URL-а за уведомяването на Google и Bing. Това можем да направим в произволен текстов редактор, например Windows Notepad:

http://google.com/ping?sitemap=https://wordpress-tips.com/sitemap.xml
http://www.bing.com/ping?sitemap=https://wordpress-tips.com/sitemap.xml

Не забравяйте да замените https://wordpress-tips.com/ с Вашия сайт.

Можем да тестваме като направим ping ръчно. Копираме поотделно всеки от тези URL-и и ги поставяме в адресната лента на браузъра, който използваме, и натискаме enter. Ако всичко е в ред, ще получим съобщение от типа „Thanks for submitting a sitemap”.

За да автоматизираме процеса, ще добавим тези URL-и в „Update Services” (Услуги за обновяване) частта на настройките в WordPress.

В администраторския панел на WordPress избираме Dashboard > Settings > Writing (Табло > Настройки > Публикуване). След това копираме и поставяме двата URL-а в полето „Update Services” (Услуги за обновяване), всеки адрес на отделен ред и натискаме бутона „Save Changes” (Запазване).

Submit WordPress Sitemap Updates Automatically
Това е. Всеки път, когато публикувате нещо ново или пък актуализирате стара публикация, което води до промяна в sitemap.xml, търсещите машини (search engines) на Google и Bing ще бъдат уведомявани автоматично.

Не забравяйте да добавите пътя до Вашата карта на сайта и във файла robots.txt. Просто поставете този ред в края на файла (не пропускайте да заместите с Вашия домейн):

Sitemap: https://wordpress-tips.com/sitemap.xml