WordPress: Добавяне на аудио файлове и създаване на плейлиста

19 мар. 2017 | Без плъгини
WordPress: Добавяне на аудио файлове и създаване на плейлиста

Искате да добавите аудио файлове във Вашия WordPress сайт? Естествено, има много плъгини, които да Ви помогнат за целта. Те предлагат доста красиви музикални плейъри. Необходимо ли е обаче да си товарите инсталацията с допълнителни разширения, след като WordPress като CMS (система за управление на съдържанието) е включила тази екстра в себе си. В статията ще Ви покажем как да добавите аудио файлове и да си направите плейлиста без плъгини и използвайки само възможностите на системата.

WordPress използва HTML5 аудио таг, за да вгради музикалните файлове. Поддържаните формати са MP3, OGG и WAV. Добавянето на аудио файл към дадена WordPress публикация става много лесно. Просто кликнете върху бутона Добавяне на файл (Add Media), чрез който си добавяте и картинките. Вместо картинка обаче, изберете желания музикален файл и кликнете върху бутона Вмъкване в публикацията (Insert into post). Ако работите във визуалния редактор на WordPress, ще видите в публикацията си вмъкнатия файл и плейъра, а ако сте в текстовия редактор, ще видите audio shortcode, който изглежда горе-долу така:

[audio src="file.mp3"]

По същия начин можете да добавите повече от един музикален файл към публикацията си. Ако ги добавяте поотделно (с отделен шорткод за всеки файл), ще имате плейър за всеки един от файловете си в дадената публикация. Можете обаче да ги организирате в плейлиста в един плейър.

След като качите всички аудио файлове, кликнете върху линка Създаване на плейлист (Create Audio Playlist), намиращ се в лявата колона.

Създаване на плейлиста

Чрез drag and drop можете да промените реда на песните в листата. В дясната страна виждате информацията за файла като заглавие на песента, изпълнител, албум… Те са извлечени автоматично от ID мета таговете на съответния MP3 файл. Можете да ги промените, ако тези по подразбиране не Ви харесват. След като си редактирате информацията за всички файлове, кликнете върху бутона Създаване на плейлист (Insert audio playlist) долу вдясно. Ако сте във визуалния редактор ще видите готовата плейлиста, а ако сте в текстовия редактор – вмъкнатия шорткод от типа:

[playlist ids="3612,3613,3614"]

Ако каченият аудио файл съдържа вградена в себе си картинка на албума, тя ще бъде извлечена от WordPress автоматично и ще се вижда в плейлистата (вдясно на долната снимка). Ако няма, ще бъде използвана картинката по подразбиране (вляво). Но вие можете да си добавите Ваша картинка по желание допълнително.

Изображение към плейлиста

За целта идете в менюто Файлове » Библиотека (Media » Library) в лявата част на таблото си, изберете съответния файл и кликнете на линка за редакция под него.

Файлове, библиотека

В прозореца за редакция, който ще се отвори, можете отново да променяте информацията като заглавие, изпълнител и други, а можете и да качите желаното от Вас изображение и да го зададете като картинка за файла. Тогава изображението ще се вижда вляво до информацията за съответната песен в плейъра. По същия начин можете да зададете друга или същата картинка за всеки файл поотделно.

Картинка към аудио файла